Festival „Crvena ruža“

Tradicionalni Festival rusinske kulture „Crvena ruža“ biće održan i ove godine poslednjeg vikenda u junu mesecu, odnosno 29. i 30. juna. To je najveći festival muzičko-folklornog stvaralaštva Rusina u Srbiji, gde svake godine učestvuje prosečno 800 izvođača različitih programa, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

U skladu sa brojem posetilaca prethodnih godina, očekuje se i ovaj put oko 3.000 gostiju. Prema rečima organizatora, u bogatom programu nastupiće učesnici od 5 do 75 godina, pa će svi koji dođu bez sumnje pronaći nešto u skladu sa sopstvenim interesovanjima.

U petak 29. juna, Festival će biti otvoren sa likovnom izložbom Lare Petković, nakon čega će u školskom dvorištu početi deo manifestacije u kojem učestvuju najmlađi, nazvan „Crveni pupoljak“. Kasnije, u večernjim časovima počinje „Crvena ruža“, takmičenje za najlepši glas, najbolju autorsku kompoziciju i najbolji celokupan nastup. Takmičiće se 12 mladih pevača-amatera koji imaju od 15 do 26 godina, a nakon proglašenja pobednika, biće održan koncert grupe „Banda drvena“.

Drugog dana festivala program počinje u prepodnevnim časovima, u Majstorskom domu, gde će biti izložba ručnih radova i suvenira, kao i radionica na temu starih zanata u organizaciji Udruženja žena „Bajka“ iz Ruskog Krstura. Nastup kulturno-umetničkih društava „Odjeci ravnice“ zakazan je u 21 čas i predstavlja jedan od najznačajnijih delova manifestacije. Osim rusinskog ansambla, svoje folklorno umeće ovde će pokazati i gosti iz Sombora. Na završnici festivala, koncert će održati „ Kikiriki bend“.

Muzej u Ruskom Krsturu biće otvoren u petak i u subotu od 14.00 do 20.00 časova.
Cena ulaznice za festival iznosi 200 dinara, dok je ulaz za decu do 15 godina slobodan.
Većinski pokrovitelj manifestacije je Opština Kula, uz podršku Nacionalnog saveta Rusina i Ministarstva za kulturu.

Ovde možete pogledati celokupan program festivala: