Dani tradicije u Kuli privukli veliki broj posetilaca

Manifestacija Dani tradicije u organizaciji Mađarskog kulturnog centra „Nepker“, privukla je i ove godine veliki broj posetilaca. U okviru manifestacije održani su brojni sadržaji od takmičenja u kuvanju ovčijeg paprikaša preko sportskih nadmetanja – turnira u malom fudbalu i nadvlačenju konopca, prodajnoj izložbi ručnih radova i rukotvorina, igraonice za decu do  kulturno umetničkog programa u kojem su učestvovale folklorne grupe mađarskog kulturnog centra „Nepker“, Kulturno umetničkog društva „Srbija“ i folklorna grupa iz pobratimljenog grada Kaloče iz Mađarske.

U okviru manifestacije prisutne su pozdravili predstavnici lokalne i pokrajinske administracije, kao i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, a đacima prvacima u Osnovnoj školi „Petefi
brigada, koja će nastavu pohađati na mađarskom jeziku u “ uručeni su poklon paketi sa školskim priborom.
Ove godine je u takmičenju u kuvanju ovčijeg paprikaša učestvovalo pedesetak ekipa, a najbolji paprikaš spremili su lovci Lovačkog društva „Fazan“ iz Kule. Oni su kao nagradu dobili poziv da učestvuju u tradicionalnoj manifestaciji Dani paprike u mađarskom gradu Kaloči.

Na kraju programa nastupila je poznata mađarska pevačica Henrijeta Der.

Manifestaciji su prisustvovali predsednik Opštine Kula Velibor Milojičić, predsednica Skupštine opštine Kula Tatjana Kvasni, Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, Otot Robert, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, Dragana Potpara, pokrajinska poslanica, Gabrijela Klinka, predstavnica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i delegacija grada Kaloče na čelu sa gradonačelnikom doktorom Jožefom Balintom, Juhas Balint, rukovodilac Fondacije „Posperitati“, Robert Fejstamer, predsednik Opštine Kanjiža.

Ono što je veoma važno istaći da je 11. manifestacija Dani tradicije prvi put sufinanisrana sredstvima Evropske unije. Naime, sredstva su odobrena u okviru Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, na osnovu kog su opština Kula i pobratimljen grad Kaloča dobili sredstva za Projekat „Stare navike u novoj odeći“.