Gosti iz Kaloče stižu kanuima

Čelnici Opštine Kula i grada Kaloče iz Mađarske potpisali su 2011. godine dokument kojim se potvrđuje pobratimljenje dva grada. Od tada do danas saradnja je ostvarivana u oblasti ekonomije, obrazovanja, kulture i sporta, a krunisana je zajedničkim Projektom – „Interreg-IPA EU“, koji je finansiran iz fondova Evropske unije.

Prošle godine, manifestacije ”Dani tradicije” u Kuli, ”Dani paprike” u Ruskom Krsturu i višednevni Festival Paprike u Kaloči su, takođe, proširene su sa više sadržaja iz sredstava dobijenih od projekta.

Početkom septembra projekat pod nazivom “Stare navike u novom ruhu” ulazi u novu fazu. Drugog septembra višečlana delegacija će krenuti Dunavom veslajući u kaniuima da bi stigli na najveću manifestaciju u organizaciji Mađarskog kulturnog centra ,,Nepker“ iz Kule, na 12. ”Dane tradicije”, koja se održava 7. septembra. Delegacija će svaki dan veslati oko 30-50 kilometara Dunavom, ali obezbeđeno je i spavanje na obali Dunava u školama i internatima sa obrocima. Veslačka tura pokriva deonicu Kaloča-Kula, a povratak je organizovan autobusima. Nizvodno će Dunavom veslati u ukupnoj dužini od 160 kilometara.

Svi troškovi pokriveni su projektom i sigurno će biti veliko iskustvo i avantura za učesnike. Prijave u Kaloči su u toku.

U petak uveče, 6. septembra, organizatori manifestacije Dani tradicije čekaju veslače iz Kaloče sa večerom i obezbeđenim smeštajem. Sledećeg dana oni će prisustvovati na Manifestaciji „Dani tradicije“ kao počasni gosti.