Kuljani na festivalu paprike predstavili vojvođansku tradiciju

U okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, opština Kula zajedno sa opštinom Kaloča iz Mađarske sprovodi projekat pod nazivom „Stare navike u novoj odeći“. Tokom višedecenijskog prijateljstva Kule i Kaloče ističu se kulturni i gastronomski festivali, koji iz godine u godinu privlače sve veću pažnju posetilaca.

Na ovogodišnjem festivalu paprike u Kaloči, koji je održan 13. i 14. septembra po prvi put je otvorena “Kulska ulica” gde su Turističke organizacije opštine Kula, Turističkog udruženja iz Ruskog Krstura, kao i brojna udruženja žena predstavili vojvođansku tradiciju i proizvode po kojima su prepoznatljivi u lokalnoj zajednici, ali i šire u regionu.

U “glavnom gradu paprike” domaće i međunarodne ekipe su se odmeravale u takmičarskom kuvanju jela od paprika, koje je ocenjivao stručni žiri Mađarskog nacionalnog udruženja gastronoma. Kulska ekipa “Čedo i Kiš” je na najbolji način predstavila razna kulinarska jela i pića sa tradicionalnim ukusima ovog podneblja. Kuljani su u velikoj konkurenciji osvojili drugo mesto i srebrni pehar.

Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija (Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija) je inicijativa u okviru finansijskog okvira Evropske unije za period 2014 – 2020. godine, u sklopu Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Kaloča se nalazi na ravnici Šolt, u županiji Bač-Kiškun i najstariji je grad na prostoru između Dunava i Tise. Najvažniji poljoprivredni proizvod Kaloče je industrijska paprika, koja datira još iz 17. veka. Počev od 1960. godine, udruživanjem poljoprivrednih preduzeća u okolini Kaloče, nastala je prva fabrika za proizvodnju aleve paprike koja i danas ima vodeću ulogu.