Održan „Čvarak fest“ u Sivcu

Sivac je, uz nadaleko poznati Festival akustičarske muzike, popularni FAMUS, od 1. februara poznat i kao domaćin „Čvarak festa“. Izuzetno prijatno vreme za ovo doba godine i sjajno osmišljena manifestacija privukli su brojne kako ekipe, tako i posetioce. Čitav centar Sivca mirisao je na čvarke, a svoje umeće u spremanju ovog vojvođanskog specijalteta demonstriralo je više od 50 ekipa, od kojih je jedna bila iz mađarskog grada Kaloča, sa kojim je Kula grad pobratim, tako da je prvi „Čvarak fest“ imao i međunarodni karakter.

Čvarak fest je bila ideja čelnog čoveka sivačke Mesne zajednice Bobana Damjanovića koji nije skrivao zadovoljstvo onim što je ponuđeno građanima ne samo Sivca, već i susednih mesta.

-Ideja da organizujemo takmičenje u spremanju čvaraka u Sivcu je sasvim opravdana, jer su Sivčani poznati kao dobri uzgajivači svinja, a da smo pogodili, svedoči činjenica da je prijavljena 51 ekipa, što je ubedljivo najveći broj ekipa na nekom festivalu čvaraka u Srbiji. Poslužilo nas je i vreme, tako da verujem da svi uživaju – rekao je sekretar Mesne zajednice Sivac Boban Damjanović.

Svojim prisustvom, značaj manifestaciji dao je i predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić.

-Sama ideja je bila odlična, a kad je ideja odlična, a organizacija još bolja, onda je to garancija da manifestacija postane tradicionalna. Prema broju učesnika, već sada je nadmašila sve slične događaje i plasirala se u sam vrh ovakvih dešavanja u Srbiji, rekao je predsednik opštine Kula Damjan Miljanić.

Žiri je imao težak zadatak da odabere tri najbolja uzorka, i nakon zaista temeljnog rada odluka je sledeća: treće mesto i nagradu od 10 hiljada dinara dobila je ekipa „Pobratimi“ iz Kule, drugo mesto i 20 hiljada dinara ekipa „Kikela“ iz Sivca, a prvo mesto i 30 hiljada dinara, odnosno najbolji čvarak imala je ekipa „Amidžić“ iz Sivca.

Inače, prvi „Čvarak fest“ je održan uz svesrdnu podršku lokalne samouprave i Turističke organizacije opštine Kula, a uz to su posetioci mogli da probaju i kupe sveže čvarke suhomesnate proizvode i sve ono što prati ovakve manifestacije. Takođe, za njih je bio priređen i prigodan kulturno-umetnički program, tako da je prvi „Čvarak fest“ u Sivcu ispunio sva očekivanja i već sada jasno stavio do znanja da će biti manifestacija po kojoj će se Sivac prepoznavati.

izvor: qmedia