Vikend u znaku manifestacije „Dani sela – Dani žita“

Proteklog vikenda u Kruščiću je održana 11. po redu manifestacija „Dani sela – Dani žita“.

Ovu dvodnevnu svetkovinu u subotu su otvorili najmlađi. Naime, na novosagrađenoj atletskoj stazi u Osnovnoj školi „Veljko Vlahović“ održana su takmičenja u vožnji biciklom i atletici. Desetak mališana iz Kruščića je pokazalo svoje umeće u vožnji bicikla, a najuspešniji je bio Danijel Bulatović. Zanimljivo je bilo i u atletskom takmičenju, u kojem je takođe učestvovalo desetak takmičara, a najbrži je bio Marko Kilić. Za najuspešnije su bile obezbeđene i vredne nagrade. Tako je pobednik u vožnji bicikla Danijel Bulatović za osvojeno prvo mesto dobio nov bicikl, a pobednik u trčanju Marko Kilić je dobio trotinet. Priznanja im je uručio predsednik opštine Kula Damjan Miljanić, a organizator ovog sportskog dešavanja je nakon takmičenja sve mališane darivao sendvičima, sokovima i slatikišima, tako da će najmlađi Kruščićani imati razloga da pamte ova takmičenja.

Uporedo sa ovim održano je i opštinsko takmičenje vozača otvorenog tipa, u organizaciji Saveza vozača opštine Kula, a najuspešniji su bili Kruščićani Milan Trivunović koji je osvojio prvo, Valentino Pap koji je bio drugi, dok je treće mesto osvojio Nemanja Pekvić iz Kule.

 

 

Prepodnevna subotnja dešavanja u sklopu manifestacije „Dani sela Dani žita“ upotpunili su i slikari, učesnici likovne kolonije, među kojima su bili i najmlađi Kruščićani, a priređen je i izložbeno-prodajni sajam Udruženja žena „Vredne ruke“ iz Kruščića, kao i gostujućih udruženja. Veliku pažnju privukla je i združena pokazna vežba članova dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Kule, Ruskog Krstura i Kruščića, a svoje umeće pokazao je i vatrogasni podmladak…

Budući da je dešavanje u Kruščiću među prvima nakon ukidanja vanrednog stanja, kojeg su svakako obeležili volonteri, sekretar Mesne zajednice Kruščić Zdravko Graovac je na prigodnom prijemu uručio zahvalnice volonterima za sav trud koji su uložili.

Da se vodilo računa o najmlađim žiteljima Kruščića svedoči i činjenica da je za njih, ali i za sve druge goste u centrusela bio priređen prigodan kulturno-umetnički program. Pre početka programa sve prisutne su pozdravili sekretar Mesne zajednice Kruščić Zdravko Graovac, a u ime lokalne samouprave, koja je svesrdno pomogla održavanje ove manifestacije prisutne je pozdravio Karolj Valka, zamenik predsednika opštine Kula.

U kulturno-umetničkom programu su nastupili mali folkloraši iz Kruščića i Sivca, najmlađe posetioce je zabavljao poznati dečji animator Peđolino, svoje mađioničarske veštine demonstrirao je mađioničar Karlo Veliki, a treba reći i to da su svim učesnicima, ali i deci u publici deljeni slatkiši.

Subotnje popodne manifestacije „Dani sela Dani žita“ u Kruščiću su obeležila sportska dešavanja, takmičenje u basketu „Tri na tri“, kao i utakmica veterana. Ova utakmica je bila značajna jer su snage odmerili veterani Mladosti iz Kruščića i reprezentacija Lige veterana „Ante Bačić“. Naime, veterani Mladosti su pobednici pomenute lige, pa je susret i upriličen kako bi se promovisao šampion. Nakon sportskih dešavanja veče je upotpunjeno zabavnim programom organizovanim na trgu u Kruščiću.

Nedelju, drugi dan manifestacije „Dani sela Dani žita“ obeležilo je takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Zlatni kotlić Kruščića“.

Ovogodišnje takmičenje je najmasovnije od do sada održanih jer je nastupilo 35 ekipa iz svih mesta u opštini, ali i iz Bača, Odžaka, Lalića, Bačkog Brestovca, Doroslova. Koliko ljubitelji riblje čorbe i ribljeg paprikaša vole da dođu u Kruščić svedoči podatak da su organizatori morali da odbiju pojedine zainteresovane, jer jednostavno nisu imali dovoljno prostora gde da ih smeste, a da su mogli takmičilo bi se i više od 50 ekipa. I dok su ekipe kuvale ribu bilo je i onih kojima su draže kopnene životinje, pa se okretao i po koji ražanj.

Takmičenje u kuvanju riblje čorbe ocenjivala je tročlana komisija koju su činili članovi Udruženja kraljevskih vitezova u amaterskom kuvanju iz Bačke Topole Tomislav Subotički, Dragan Mitić i Ferika Sabo Pots. Komisija je imala težak posao jer je trebalo oceniti 35 uzoraka.

Nakon što su članovi ocenjivačke komisije ocenili uzorke, usledilo je proglašenje najboljih. Treće mesto sa 22 boda je osvojila ekipa „Pet musketara“, drugo sa 23 boda ekipa „Pero iz Crvenke“, a prvo mesto sa 29 bodova osvojila je ekipa „Andrašić tim“ iz Doroslova.

Valja istaći i to da su tokom oba dana manifestacije „Dani sela Dani žita“ u čardi „Njena noga“ posetioci mogli da vide izložbu fotografija Lajoša Balaža.

foto: Janko Toma

Izvor: qmedia