U naseljenom mestu Crvenka postoji duga vinogradarska i podrumarska tradicija koja seže od perioda krakem 18-og veka, kada su prvi kolonisti iz Zapadne Evrope naselili ovo mesto. O tome svedoči i grb mesta koji datira iz tog perioda, a na sebi nosi grozd i obrise Crvenačkih podruma.

Tadašnji doseljenici, uglavnom Nemci, su vrlo brzo shvatili da je konfiguracija terena koju pruža crvenački atar idealna za podizanje zasada vinove loze i voćnjaka, jer obiluje sa mnoštvom terasa južne ekspozicije oceditog, rastresitog i toplog zemljišta “ Telečke visoravni“. Rast vinograda i voćnjaka pratio je i razvoj infrastrukture neophodne za ovakvu proizvodnju, a pre svega se odnosio na izgradnju podruma. Tako se procenjuje da je krajem 30-ih godina prošlog veka u Crvenki bilo bilo oko 600 podruma u privatnom vlasništvu, koji su pored skladišne funkcije imali i značajnu ulogu u društveno-kulturnom životu Crvenke.
Tu su boravile porodice u toku radova, tako da su davali tadašnjoj Crvenki dinamičan kulturno-društveni život.

Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture želi da vinarske podrume u Crvenki, kao jedinstven kompleks u Srbiji, sanira kako bi se sačuvali autentični ambijent i vizuelni identitet tog mesta koje su 1785. godine osnovale podunavske Švabe. Podrumi su bili značajan deo društvenog života Crvenke sve do perioda između dva svetska rata. Neki od njih dugački su i do 200 metara, a sastoje se od tri celine. Prvi deo je prostorija u kojoj su pripremane gozbe za vinogradarske porodice i njihove goste. U drugoj prostoriji, koja je duža bile su prese za ceđenje grožđa i alatke. Treći deo, koji najčešće nije bio ozidan, služio je za smeštaj buradi s mladim vinom.

Nažalost, u Crvenki više nema vinograda kao nekad, pa je nerealno očekivati da svi podrumi budu privedeni originalnoj nameni, ali bi bilo lepo da se bar njih nekoliko koristi za čuvanje ili makar za prodaju i degustaciju vina pa u tom cilju Turistička organizacija Opštine Kula zajedno sa fondacijom Stari podrumi Telečke visoravni i udrženjem vinogradara i voćara Stari podrumi radi na saniranju i dovođenju podruma u funkciju kako bi opet predstavljali atrakciju i deo turističke ponude Opštine Kula.