Vinarija Milisavljević, Lenjinova 15, Kula
025 / 722 – 215
064 / 64 19 781
maricamilisavljevic@gmail.com
www.vinarijamilisavljevic.com


Skoro svi stari grbovi naselja na telečkoj visoravni (Kula, Crvenka, Sivac, Lipar…) su u jednom svom delu imali čokote vinove loze, grožđa i vinarskih podruma, što nedvosmisleno ukazuje na činjenicu da se još iz vremena Carice Marije Terezije lesno zemljište telečke visoravni pokazalo kao više nego podobno za proizvodnju grožđa i vina. Vinarija Milisavljević u svojim podrumima u Liparu na Telečkoj visoravni je 2008. god. odlučila da obnovi vinsku tradiciju „Telečke visoravni“ i proizvede vino po tehnologiji iz doba Marije Terezije uvažavajući, naravno, sve neophodne uslove savremene tehnologije proizvodnje vina.

Vinarija Milisavljević na ulazu u selo Lipar podigla je zasad najkvalitetnijih sorti grožđa na sopstvenom zemljištu površine 12,5 hektara koje se nalazi tik uz selo jer i grožđe kao i vino obožava društvo.

U proizvodnji vina vinarija Milisavljević se opredelila za proizvodnju vrhunskih vina, pa se u tom smislu i proizvodnja grožđa po čokotu ograničava na maksimalnih 1,2 kg. Važno je naglasiti da su sva vina iz podruma Milisavljević zaštićenog geografskog porekla. Već na prvim smotrama vina, vina iz podruma Milisavljević su osvojila zlatne medalje, a Šardone i Specijalnu nagradu kao najbolje belo vino na smotri. Naš cilj je da u 50.000-60.000 buteljki vina koliko godišnje može da proizvede podrum Milisavljević bude najkvalitetnije vino sa „Telečke visoravni“.

 

Nakon četiri godine rada u uslovima Telečke visoravni, vina iz vinarije Milisavljević iz Lipara su ove godine na Novosadskom sajmu potvrdila visok kvalitet. Tako su vina Žusot i Šardone osvojila zlatnu medalju kvaliteta, srebrnu medalju za Merlot i dve bronzane medalje kvaliteta i to za Cvajgelt i Pinot Noar. Takođe je osvojena i specijalna povelja Novosadskog sajma za visok kvalitet ocenjenih vina.